Wednesday, February 4, 2009

Η πήξη

Η πήξη είναι η διαδικασία μετατροπής του υγρού σε στερεό. Η σημερινή κοινωνία έχει εδώ και καιρό αντιληφθεί ότι μέσω της πήξεως πλείστα όσα επιτεύγματα είναι εφικτά. Επί παραδείγματι, όλοι οι καλοί κύριοι στις μέρες μας προσλαμβάνουν επαγγελματίες πήκτες για να αποπερατωθεί αξιόπιστα και με ασφάλεια μία κοπιαστική, απαιτητική μα απαραίτητη εργασία.

Εύκολα γίνεται κατανοητό πως η πιο βασική πηκτική διαδικασία είναι η αποκρυστάλλωση των τύψεων συνειδήσεως σε στερεούς κυβίσκους ωχρόφαιης και πορώδους ουσίας. Τοιουτοτρόπως, καθίσταται δυνατόν να τοποθετηθούν σε υδατοστεγείς, αποστειρωμένες και υποαλλεργικές πλαστικές συσκευασίες, τυποποιημένου μεγέθους και σχήματος, να πεταχθούν σε κάδους απορριμάτων και άκοπα να μεταφερθούν σε κατάλληλους χώρους υγειονομικής ταφής υπολλειμάτων, ή να κατεργασθούν χημικά και βιολογικά, καταλήγοντας να ανακυκλώνονται με τη μορφή λιπάσματος και ζωοτροφής.

Πέρα από την αυτονόητη εξοικονόμηση πλουτοπαραγωγικών πόρων και την τεράστια οικολογική σημασία που ούτως ή άλλως έχει η ανακύκλωση των πεπηγμένων τύψεων, παρουσιάζει οφέλη στην υγεία του σώματος του καθενός και της κοινωνίας όλων. Μέσω της πήξεως άρα είναι δυνατή μία σπάνια σύμπηξη ατομικού, κοινωνικού και περιβαλλοντικού οφέλους. Ιατρικά, η παραμονή σε περιοχή όπου βρίσκονται υγρές τύψεις σε προκαταρκτικό στάδιο και η κατακράτηση τους μέσα στον οργανισμό σε καλπάζουσες παθολογίες μπορεί να προκαλέσει απώλεια της όρεξης, μειωμένη ανάπτυξη, τύφο, κατάθλιψη και παραμέληση της φροντίδας της τριχοφυΐας του προσώπου και του τριχωτού της κεφαλής στους άνδρες και των ποδών και του εφηβαίου στις γυναίκες. Κοινωνικά, οδηγεί στην απομόνωση, στην αυτοκαταστροφική και αναίτια αναζήτηση προσωπικών ευθυνών και στην τήξη των ατσάλινων δεσμών αγάπης ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις, που είναι το θεμέλιο της κοινωνίας μας.

Είναι βέβαια αδήριτη η ανάγκη για την κοινωνική συνοχή και ευημερία η λειτουργία του δικτύου διανομής απορριμάτων να είναι απρόσκοπτη και επί εικοσιτετραώρου βάσεως, ώστε επιτυγχάνεται συνεχής ροή πεπηγμένων τύψεων από τα αστικά κέντρα στους χώρους ταφής. Ειδάλλως ελλοχεύει ο κίνδυνος τήξης των κυβίσκων, με αποτέλεσμα να ρέουν οι τετηγμένες τύψεις ακατάσχετα προς όλες τις κατευθύνσεις, πνίγοντας και καταστρέφοντας χοροεσπερίδες, λαχειοφόρους αγορές, φιλανθρωπικά γκάλά, συναυλίες συμπαράστασεις και τηλεμαραθωνίους αγάπης σε πανελλήνια ζωντανή μετάδοση.

Φυσικά κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο και ανάρμοστο και πρέπει να αποφεύγεται απαρέγκλιτα. Όσο ύπουλη και να είναι η τύψη στην αρχική υγρή μορφή της, οι κοινωνικές και σωματικές επιπτώσεις αργούν να εμφανιστούν και είναι απόλυτα ιάσιμες, με την επίσκεψη σε οιοδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομειακό ίδρυμα. Εντούτοις, η πήξη αλλάζει τη μοριακή δομή της ουσίας με τέτοιον τρόπο ώστε αν επαναϋγροποιηθεί και συγκεντρωθεί σε μεγάλες ποσότητες, να είναι ουσία ιδιατέρως διαβρωτική, δύσοσμη και επικίνδυνη. Αν έρθει σε επαφή με ένδυση υψηλής ραπτικής μπορεί να κηλιδώσει ανεξίτηλα το πιο ακριβό και ραφιναρισμένο ύφασμα και να σπιλώσει τη φήμη του κατόχου άπαξ διαπαντός. Αν χυθεί έστω και μία σταγόνα της σε τηλεοπτική συσκευή, την καταστρέφει ολοκληρωτικά και πέρα από κάθε προσπάθεια επιδιόρθωσης. Θιασώτες της μοντέρνας δημοφιλούς κουλτούρας, λάτρεις της μουσικής, του κινηματογράφου και του ημερισίου κοσμικού τύπου μπορεί να στραφούν σε παρηκμασμένες, γραφικές, επιβλαβείς και γκροτέσκες διασκεδάσεις, ή στη χρήση μαλακών ψυχαγωγικών ναρκωτικών ουσιών.

Ενθυμείστε λοιπόν να στερεοποιείτε καθημερινώς τις τύψεις σας, είτε μόνοι σας, είτε προτιμητέα με τη βοήθεια κάποιου εκπαιδευμένου επαγγελματία πήκτη, πιστοποιημένου από το υγειονομικό. Αν δεν δεν είστε αμελείς, οι τύψεις σας θα είναι πάντα στην ακίνδυνη και οφέλιμη στερεά μορφή τους και η προσωπική και οικιακή υγιεινή θα είναι σε άψογο επίπεδο. Όπως έχουμε ξαναγράψει πολλάκις σε αυτήν τη στήλη, η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά